نازککاری ساختمان چیست؟
در این مقاله به نازککاری ساختمان و مراحل آن میپردازیم؛ اما قبل از نیاز است تا به مراحل ساخت یک ساختمان به طور کلی آشنا شویم.ساخت یک ساختمان دنبالهای از مراحل، افراد و تخصصهای مختلف را نیاز دارد. اگر بخواهیم این مراحل را دسته بندی کنیم میتوان به سه دسته:
- سفتکاری
- تأسیسات ساختمان
- نازککاری
اشاره کرد. در مقاله سفتکاری به طور کامل در رابطه با سفتکاری و مراحل آن صحبت کردیم و اینک قصد داریم نازککاری را به طور کامل شرح دهیم.
در واقع نازککاری ساختمان آخرین مرحله از ساختمان سازی است که باعث زیبایی ساختمان و قابل سکونت شدن آن میشود. زمان انجام نازککاری نسبت به سفتکاری بیشتر است؛ زیرا مراحل مختلفی دارد و بعضاً باید بین دو مرحله فاصله داده شود. نازککاری هم در داخل ساختمان و نمای داخلی آن و هم در بیرون ساختمان و نمای خارجی آن صورت میگیرد. درواقع نازککاری بر روی سفتکاری انجام میشود تا به ساختمان ما زیبایی بخشد.
مراحل نازککاری عبارتاند از:
- نصب درب و پنجره
- کاشیکاری، سرامیک کاری و سنگ کاری دیوارها
- کف کاری
- عایق کاری اولیه
- نازککاری سقف
- نازککاری دیوارها
- اجرای نما
- تمیز کاری
نصب درب و پنجره:
نصب دربها و پنجرههای داخلی در دو مرحله انجام میشود. مرحله اول کلاف یا چهارچوب اصلی در نصب شده و در مراحل آخر کار پنجرهها یا دربها نصب میشود. بدین ترتیب پنجرهها بدون تخریب دیوار به راحتی نصب میشود.
کاشیکاری و سنگ کاری دیوارها:
در این مرحله قسمتهایی از دیوار که قرار است کاشی، سرامیک و سنگ کاری باشند اجرا میشود. در برخی پروژهها ممکن است بروی کاشیهای دیوار چیزهای دیگری مانند کابینتهای آشپزخانه نصب شود. در بیشتر خانه ها عموما دیوارهای سرویس بهداشتی در این مرحله تکمیل میشود.
کف کاری:
کف کاری ساختمان با استفاده از متریالهای مختلفی انجام میشود که میتوان به سرامیک، کفپوش، پارکت، سنگ حتی در برخی موارد چمنهای مصنوعی اشاره کرد.
عایق کاری اولیه:
عایق کاری اولیه یا به اصطلاح آب بندی سرویس بهداشتی و آشپزخانه و به طور کلی محلهایی از ساختمان که خروجی آب بر روی زمین کار میشود از آن جهت بسیار مهم است که چنانچه این کار بهدرستی انجام نشود ممکن در آینده و با شروع آبریزی در این قسمت آب به قسمتهای زیرین نفوذ کند و باعث بروز خرابی در ساختمان شود. پس باید به این مرحله بسیار دقت داشت.
ظریف کاری سقف:
در نازککاری سقف میتوان از روشهای متنوعی استفاده کرد. گچبری سقفها روشی که در قدیم بسیار مرسوم بوده و امروزه نیز در برخی ساختمانها استفاده میشود. استفاده از کناف، آسمان مجازی، باریسول و یا رابیتس نیز برخی دیگر از روشهای نازککاری سقف است.
البته باید به یاد داشت که در یک ساختمان میتوان از ترکیبی از این روشها استفاده کرد و مسئلهای کاملاً سلیقهای است.
نازککاری دیوارها:
در این مرحله که عموماً از مرحلههای آخر محسوب میشود پوششی مناسب و دلخواه با توجه به سلیقه و بودجه خود انتخاب میکنیم که میتواند: کاغذ دیواری، پوسترهای دیواری، رنگ، آیینه کاری، چوب کاری، گچبری و … باشد.
این مورد هم میتواند با توجه به سلیقه کارفرما و ترکیبی از تمام این موارد باشد.
اجرای نما:
این مرحله را میتوان همزمان با کار بر روی داخل ساختمان پیش برد و کاملاً به بخش بیرونی ساختمان مرتبط است. در رابطه با اجرای نمای بیرونی نیز میتوان از متریالهای متنوعی همچون سنگ کاری، چوب کاری، آجر و سرامیک استفاده کرد.
البته باید به یاد داشته باشیم متریالهایی که برای نمای بیرونی ساختمان استفاده میکنیم به علت تماس با نور آفتاب، باران، باد و انواع شرایط آب و هوایی باید مخصوص استفاده در نمای خارجی باشند و عموماً متریالهای باکیفیتتری نسبت به موارد مشابه مورد استفاده در داخل ساختمان هستند.
تمیز کاری:
آخرین مرحله از ساختمان سازی تمیز کاری کل ساختمان و آماده سازی فضا برای چیده شدن وسایل است. در این مرحله گردوخاک روی زمین، دیوارها و سقف تمیز میشود.
در هر ساختمان به محض ورود ابتدا نازک کاریهای آن دیده میشود در نتیجه اهمیت به ظریف کاریها میتواند نتایج بسیار خوبی داشته باشد. همچنین بخش نازککاری ساختمان بخش پرهزینهتری نسبت به سفتکاری آن است؛ زیرا متریالهای بیشتر و متنوعتری در آن استفاده میشود.