سفتکاری ساختمان چیست؟
اولین مرحله از عملیات اجرایی ساخت یک بنا سفتکاری است؛ بهعبارتدیگر کلیهی کارهایی که منجر به شکلگیری ساختمان میشود را گویند. درواقع این مراحل ساختار و شکل اولیهی ساختمان را تشکیل میدهد و این ساختمان در بخش نازککاری زیبا و قابل سکونت میشود. مجموعه ساختمانی مقیمی با ارائه کلیه ی خدمات در حوزه ساختمان شما را از ابنتدای کار همراهی میکند.
سفتکاری ساختمان شامل مراحل زیر است:
- کندن پی ساختمان
- بتنریزی پی ساختمان
- نصب ستون و بیس پلیتها
- اجرای دیوارها
در برخی تعاریف دیگر نیز سفتکاری ساختمان را به صورت عملیات بتنریزی تمام ساختمان، کرسی چینی، بلوکاژ، اجرای تیر و ستون و دیوارچینی و در نهایت اجرای سقف کلیه ساختمان مطرح شده است.
مراحل سفتکاری با توجه به نوع سازه و کاربرد آن متفاوت است؛ اما دو نمونه از مراحلی که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند عبارتاند از:
- پیکنی
- پیریزی ساختمان
- اسکلتبندی ساختمان
- احداث تیرها و سقف ساختمان
- تیغهچینی دیوارها
- آغاز مراحل نازککاری ساختمان
و در تعریفی دیگر با جزئیات بیشتر به صورت:
- خاکبرداری ساختمان
- آمادهسازی بستر و بتن مگر
- بتن مگر
- آرماتوربندی و نصب صفحه ستونها
- بتنریزی
- نگهداری بتن پی
- خاموت بندی ستونها
- بتنریزی ستونها
- اجرای سقف تیرچه بلوک
- نگهداری بتن سقف
آمده است.
خاکبرداری (پیکنی ساختمان)
شروع هر عملیات ساختمانسازی با گود برداری و خاک برداری زمین شروع میشود. در این مرحله سطح زمین را برای ساختمان صاف و مسطح میکنیم. به عبارت دیگر تمام پستی و بلندیهای زمین را هموار میکنیم؛ همچنین به یاد داشته باشید که برخی از تأسیسات و قسمتهای ساختمان در سطح پایینتری از زمین ساخته میشوند در نتیجه در بیشتر موارد در این مرحله از سطح زمین پایینتر میرویم.
در صورتی که بخواهیم تمام قسمتهای ساختمان را روی سطح زمین بسازیم حداکثر تا 60 سانتیمتر زمین را حفر میکنیم که دستگاههای حفر با توجه به نوع خاک متفاوت است.
انواع خاک عبارتاند از:
خاک دستی
خاک نباتی
خاک بکر
آماده سازی بستر و بتن مگر
پس از انجام خاکبرداری باید بستر خاک را برای مرحله بعدی که پیریزی است آماده کنیم در نتیجه لایهای نازک از سطح را با بتن یا سیمان کم که به بتن مِگر معروف است میپوشانیم؛ یعنی حداقل 10 سانتی متر را سیمان کم یا بتن ریخته و با ماله صاف میکنیم
اجرای فونداسیون
آرماتوربندی جز حساسترین بخشهای ساختمان است که باید با دقت و حوصله زیادی انجام شود؛ زیرا در یک ساختمان بتنی تمام سنگینی و نیروهای کشسانی را این قسمت تحمل میکند. در نتیجه اندازه میلگردها بسیار مهم است. این اندازه را مهندس محاسبات با بررسی سازه یا از طریق مراجعه به آییننامه به دست میآورد. قبل از انجام بتن ریزی آرماتوربندی توسط مهندس ناظر تأیید میشود .
بتن ریزی
پس از انجام مراحل بالا نوبت به انجام بتن ریزی است. در این مرحله با توجه به حجم پروژه و اندازه ساختمان میتوان از پمپهای بتنی (تاور) یا بتن ریزی به صورت دستی استفاده کرد.البته باید در حین انجام کار اصول بتن ریزی را نیز رعایت کرد. سپس باید ویبره به صورت کامل و با دقت انجام شود تا هوای بین بتنها از بین برود و استحکام سازه بالا رود. بعد از انجام این کار با توجه به شرایط آب و هوایی حداقل بعد از گذشت 2 هفته از این کار میتوان مرحله بعدی را انجام داد.
اسکلت بندی ساختمان
پس از خشک شدن بتن در مرحله قبل و مشخص شدن سر فونداسیون نوبت به کارگذاری ستونهای عمودی در کل ساختمان است.در این مرحله باید با توجه بهنوع ساختمان بین اسکلت های فلزی یا بتنی یکی را انتخاب کنیم. اگر بخواهیم از اسکلتهای فلزی استفاده کنیم تیرها و ستونهای فلزی را نصب میکنند؛ اما اگر بخواهیم از ستونهای بتنی استفاده کنیم در قالبهای مناسب بتن ریخته و باید صبر کنیم تا خشک شود.
اجرای سقف
ابتدا باید تیرچهها روی پلهای اصلی، (تیرهای فلزی)، در ترازهای موردنظر کارگذاری شوند سپس فاصله بین تیرچهها با بلوکهای مجود پر شده و پس از نصب میلگردهای حرارتی و میلگردهای تکمیلی بر اساس نقشههای اجرایی، بتن دال سقف ریخته میشود. زمان برچیدن پایهها و پایههای اطمینان، باید مندرجات آییننامه بتن ایران مراعات گردد.
تیغه بندی دیوارها
در این مرحله دیوارهای درونی ساختمان چیده و قسمتهای مختلف ساختمان از یکدیگر جدا و مشخص میشود.
پس از انجام این کار بخش سفتکاری ساختمان به اتمام میرسد و نوبت نازککاری ساختمان میشود. تا ساختمان زیبا و قابل سکونت شود.
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با سفتکاری سختمان و مراحل آن آشنا کنیم. اما فراموش نکنید در تمام این مراحل باید نکات ایمنی رعایت شود تا نه برای عوامل سازنده در حین ساخت و ساز مشکلی به وجود بیاید و در آینده هم ساختمان بتواند مقاوم باشد و برای ساکنین و اطرافیان مشکل ساز نشود.