بتن ریزی یکی از بخش های اساسی ساخت و ساز در ساختمان است زیرا ساختن ساختمان در ابتدا با شناژ بندی و آرماتور بندی پی ساختمان (اسکلت بتونی)شروع می شود و تعداد صفحه ستون لازم نسبت به طبقات و محاسبات اولیه مهندسی برای ساختمان در نظر گرفته میشود.

بتن همان ملات است(ترکیب سیمان و ماسه  و آب) ولی با این تفاوت که مقاومت این ملات به نسبت ترکیب این سه مواد بستگی دارد یعنی میزان آب استفاده شده، نوع ماسه و تیپ سیمان مورد استفاده برای ملات ، پس برای کاربرد متفاوت این سه مواد را از جهت نوع و میزان و تیپ در نظر بگیرید.

در ادامه هم بتون نه به معنای بتون با مقاومت بالا به اندازه پی ساختمان یا ستون ها، ولی در حد نیاز برای قسمت های مختلف ساختمان استفاده و کاربرد دارد ، به نحوی که در بسیاری از قسمت های ساختمان نظیر دیوار چینی و کاشی کاری و سنگ کاری و سیمان کاری و…. کاربرد دارد که شاید به این موضوع دقت لازم را نکرده باشیم که این ملات همان بتون است.

ساخت بتن از سه طریق امکان پذیر است:

  1. به صورت دستی(ملات خودمان)
  2. با میکسر کوچک و دستی
  3. با میکسر بزرگ یا همان تراک میکسر(بونکر سیمان)

تیم ما هم در راستای تعمیرات ساختمان و بازسازی ، آماده انجام خدمات به شما مشتریان عزیز می باشد .  خدمات مجموعه ما را میتوانید در صفحه خدمات ما ملاحظه بفرمایید.

 

در ادامه بیشتر به معرفی بتن ریزی میپردازیم که ادامه این مطلب از وبلاگ کبال آورده شده است. برای بتن ریزی در ساختمان خود میتوانید از مشاوران این مجموعه کمک بگیرید.

 

بتن‌ ریزی یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت و ساز در هر بنایی است و نمی‌توان به راحتی از کنار آن گذشت؛ چرا که استحکام و مقاومت هر بنا در برابر حوادث مختلف، به پی‌ریزی درست آن مربوط است. بتن ‌ریزی یکی از بخش‌هایی است که باید با دقت و اصولی در ساختن یک سازه اجرا شود تا دغدغه‌ای از بابت ایمنی ساختمان نداشته باشیم. در این مطلب قصد داریم مراحل مختلف بتن ‌ریزی را برایتان شرح دهیم تا شناخت کلی از نحوه‌ی اجرای آن داشته باشید.

بتن ‌ریزی چیست؟

بتن ‌ریزی فرایند تخلیه‌ی بتن آماده به کمک پمپ، جرثقیل یا ابزارهای مشابه در محلی است که به بتن نیاز دارد. اما نکته‌ و سوال اصلی اینجا است که در چه موقعیت‌هایی به بتن ریزی نیاز داریم؟ بتن ریزی به منظور استحکام و انسجام ساختمان انجام می‌شود و می‌تواند مهم‌ترین عنصر در ایمنی سازه‌ها باشد. کیفیت و نحوه‌ی اجرای بتن ریزی باعث مقاومت ساختمان در برابر آسیب‌هایی مثل زلزله است و با توجه به شرایط فعلی کشورمان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بخش‌های مختلفی همچون پی، ستون‌ها و سقف ساختمان نیاز به بتن ریزی دارند و اجرای بتن ریزی در تک تک این بخش‌ها باید با مهارت و دقت انجام شود. مراحل بتن ریزی در تمامی این قسمت‌ها اصول مشترکی دارد که در ادامه آن‌ها را توضیح می‌دهیم.


 مرحله‌ی اول: آماده‌سازی بتن

پیش از اجرای بتن ریزی باید از کیفیت بتن مورد نیاز برای سازه اطمینان حاصل کرد. اجزای سازنده‌ی بتن باید با درصد دقیقی ترکیب شوند تا مشکلی برای آن پیش نیاید؛ چرا که کم و زیاد بودن هر کدام از اجزا می‌تواند دردسرهای فراوانی را برای سازندگان و ایمنی سازه‌ به وجود بیاورد. بتن از ترکیب موادی مثل شن و ماسه، سیمان، سنگ‌آهک، آب و مواد شیمیایی دیگر ساخته می‌شود. معمولا سنگ‌دانه‌ها سه چهارم حجم بتن و ملات سیمان و آب، یک چهارم حجم آن را تشکیل می‌دهند. اما در نهایت شیوه‌ی مخلوط کردن مواد با هم، یک پروسه‌ی کاملا تخصصی است و انجام آن به تجربه و دانش کافی نیاز دارد.

در سال‌های اخیر، استفاده از بتن آماده گسترش پیدا کرده است. استفاده از این بتن، دردسر ترکیب کردن و آماده‌سازی در محل ساخت و ساز را از بین می‌برد و جلوی اتلاف مواد اولیه در مراحل ساخت و انتقال را می‌گیرد.

در سال‌های اخیر، استفاده از بتن آماده میان کارفرماها و پیمان‌کاران ساختمانی گسترش پیدا کرده است. بتن آماده همان‌طور که از نامش پیدا است، بتنی است که در کارخانه‌های سیمان یا کارگاه‌های کوچک‌تر پرداخته، مخلوط و آماده‌ی استفاده می‌شود و پس از آن برای پیمان‌کاران و متقاضیان ارسال می‌شود. مزیت بتن آماده این است که دردسر ترکیب کردن و آماده‌سازی در محل ساخت و ساز را از بین می‌برد و اتلاف مواد اولیه در مراحل مختلف ساخت و انتقال را به حداقل می‌رساند. برای انتقال این بتن‌ها معمولا از کامیون‌های مخلوط کن یا بونکر بتن استفاده می‌کنند.کامیون مخلوط‌کن بتن، نقش عمده‌ای در کیفیت بتن‌های آماده دارد.

مرحله‌ی دوم: آرماتور و قالب بندی

قالب بندی و آرماتوربندی یکی از مهم‌ترین مراحل آماده‌سازی قبل از بتن‌ ریزی است. در قسمت پی، مهندسین سازه با توجه به تعداد طبقه‌های ساختمان، برآورد بار وارده روی شالوده، کیفیت زمین و چند فاکتور دیگر، تعداد میلگردها و اندازه‌ی آن‌ها را برای بستن آرماتور مشخص می‌کنند. این بخش از کار، تماما بر عهده‌ی مهندسینی است که روی پروژه نظارت دارند و با توجه به محاسباتی که انجام می‌دهند، عرض آرماتورها را مشخص می‌کنند. اطراف آرماتورها هم معمولا فضای کوچکی در نظر گرفته می‌شود تا قالب‌های نگهداری بتن ریزی در آن قرار بگیرند.

از طرفی دیگر، سقف‌ها و ستون‌های موجود در سازه هم نیاز به قالب بندی و آرماتور دارند. پیش از شروع بتن ریزی سقف، آرماتوربندی تیرچه و بلوک انجام می‌شود. معمولا در سازه‌های بتنی برای سقف از تیرچه استفاده می‌کنند و وسط آن ‌را با بلوک یا یونولیت پر می‌کنند. این مواد عایق حرارتی مناسبی هستند و مدت‌هاست که از لحاظ مهندسی تایید شده‌اند. آرماتورها چهار طرف تیرچه‌ها قرار می‌گیرند و بعد از بستن آرماتورها، نوبت به قالب‌گذاری و گذاشتن شمع زیر تیرچه‌ها است. شمع‌ها سطح اتکایی را ایجاد می‌کنند تا مانع از ریختن سقف شوند.

شمع‌های ساختمانی انواع مختلفی دارند، بعضی از آن‌ها در پی ساختمان و برخی برای نگهداری از سقف پیش از بتن ریزی کاربرد دارند. شمع‌ها معمولا از مصالحی همچون فولاد، بتن یا چوب ساخته می‌شوند.


مرحله‌ی سوم: بتن ریزی

پس از قالب گذاری و آرماتوربندی، باید بتن در بخش‌های مورد نظر ریخته شود. از آن‌جا که در بخش پی ساختمان به حجم زیادی بتن نیاز است، از سیستم‌های مختلفی برای انتقال بتن کمک می‌گیرند. کمک گرفتن از دستگاه مونوریل، سیستم آسانسوری یا پمپاژ بتن به قسمت مورد نیاز، راه‌هایی است که سازندگان معمولا از آنها بهره می‌گیرند.

در قسمت سقف به میزان بتن کمتری نیاز است و به کمک روش‌هایی که گفتیم، بتن را به سقف می‌رسانند. اما بتن ریزی سقف باید در یک مرحله انجام شود و اجرای آن نباید با تاخیر زمانی همراه باشد؛ چرا که سقف باید یک‌دست باشد و نباید ترک‌خوردگی و نقصی در آن دیده شود. بتن ریزی ستون‌ها هم معمولا به صورت دستی و یا پمپاژ بتن انجام می‌شود.

مرحله‌ی چهارم: متراکم کردن بتن و استفاده از ویبره

پس از اجرای بتن ریزی باید آن را یک‌دست کنیم و مطمئن شویم که هوایی میان لایه‌های بتن وجود ندارد؛ چرا که وجود هوا درون بتن می‌تواند باعث ایجاد تخلخل در آن شود و استحکام را تا حد زیادی کاهش دهد. به همین دلیل صاف کردن بتن یا در اصطلاح ویبره کردن آن از اهمیت بالایی برخوردار است. برای ویبره کردن بتن‌های ساختمانی،‌ دو راه وجود دارد. اگرضخامت بتن کمتر از ۱۵ سانتی‌متر باشد، معمولا از ماله‌ یا تخته ماله برای ویبره کردن استفاده می‌شود. اما در ضخامت‌های بیشتر از این مقدار، باید سراغ ویبراتورهای مخصوص بتن ریزی رفت. این ویبراتورها می‌توانند لرزشی، فشاری یا ترکیبی از هردو حالت فشاری و لرزشی باشند.

استفاده از ویبراتورها  هم به تخصص و تجربه‌ی کافی نیاز دارد؛ چرا که حتی استفاده‌ی بیش از حد و غیر اصولی از آن هم می‌تواند موجب ایجاد تخلخل و خرابی در بافت بتن شود.

برای خشک شدن اولیه‌ی بتن زمانی حدود بیست و چهار ساعت نیاز است. با خشک شدن بتن در پی ساختمان، سقف‌ها و ستون‌ها، قالب‌ها را جدا می‌کنند. بتن پس از جدا کردن قالب هم نیاز به مراقبت دارد و معمولا تا چند روز باید آن را به صورت مرطوب نگه‌ داشت تا ترک نخورد و آسیب جبران‌ناپذیری نبیند.یک‌دست و متراکم کردن بتن از مراحل مهم بتن ریزی است.

حرف پایانی

بتن‌ ریزی فراینده پیچیده و حساسی است و تخصص، شناخت و تجربه‌ی فراوان در این زمینه بسیار ضروری است. تک تک مراحل اجرای چنین فرایندی باید با دقت و حوصله انجام گیرد؛ زیرا بتن‌ ریزی مستقیما طول عمر و مقاومت سازه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اجرای اصولی و با کیفیت بتن ریزی باعث می‌شود تا در مقابل بلایایی همچون زلزله، خیال‌تان راحت‌تر باشد. اهمیت این مساله به خصوص در کشور ما و با وجود فراوانی چنین وقایعی بیشتر از هر جای دیگری حس می‌شود.

۲ دیدگاه. ترک جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شانزده − سه =

Call Now Button