مثلث طلایی در آشپزخانه

آشپزخانه قلب خانه محسوب می شو.د چیدمان آشپزخانه و نحوه قرارگیری لوازم در آن از نکات بسیار مهم در طراحی دکوراسیون آشپزخانه است. در میان وسایل مختلفی که در آشپزخانه موجود هستند، سه عنصر یخچال، اجاق گاز و سینک ظرفشویی را می توان به عنوان اصلی ترین لوازم آشپزخانه در نظر گرفت. فعالیت هایی از قبیل آشپزی و شستشو که به طور روزانه در آشپزخانه انجام می شوند، همواره بین این سه عنصر اصلی در جریان هستند. مثلث طلایی مفهومی است که برای تعیین کارآمد ترین چیدمان آشپزخانه استفاده می شود و درباره ی نحوه ی قرار دادن سینک، یخچال و گاز تدوین شده است. این مثلث با نام مثلث کار نیز شناخته می شود.

در واقع اگر هر کدام از این وسایل (سینک، گاز و یخچال) را شبیه یک نقطه در نظر بگیرید. و آن ها را با خطوطی فرضی به یکدیگر وصل کنید. مثلثی را تشکیل می دهند که علاوه بر کاربردی تر کردن آشپزخانه، زیبایی و جذابیت آشپزخانه ی شما را نیز افزایش می دهند.

هدف از این نوع طراحی این است که فاصله بین این عناصر نه آن قدر زیاد باشد که فرد مشغول کار در آشپزخانه مجبور به طی‌ کردن فاصله زیاد باشد و نه آن قدر کم باشد که میز کار و محدوده فعالیت شخص را محدود کند.صرف نظر از اندازه آشپزخانه و ساختار آن, مجموع قدم های شما نباید کمتر از ۱۰ قدم و بیشتر از ۲۵ قدم باشد. اگر مثلث طلایی بسیار کوچک باشد در حین کار با کمبود فضا مواجه خواهید شد و اگر فضا بسیار بزرگ باشد تهیه غذا به امری طاقت فرسا تبدیل می شود.

چرا از مثلث کار در آشپزخانه استفاده کنیم؟

مثلث طلایی آشپزخانه برای اولین بار توسط لیلیان مولر گیلبرت، روانشناس و مهندس صنعتی ارائه شد تا زنان خانه دار در هنگام پخت و پز روزانه، مسیر کمتری را طی کنند و هزینه های استاندارد سازی ساخت و ساز و انرژی نیز کاهش یابد. بنابراین برای هر یک از مراکز اصلی کار در آشپزخانه که عبارتند از مرکز پخت و پز (اجاق گاز)، مرکز آماده سازی و شستشو (سینک) و مرکز ذخیره سازی مواد (یخچال)، یک منطقه ی مناسب طرح ریزی شد.

طبق قانون مثلث طلایی، این وسایل باید طوری چیده شوند که آزادانه یک مثلث را تشکیل دهند و شما را قادر می سازد کارهای روزمره را با سهولت نسبی بیشتر و بدون مانع انجام دهید.

البته ابعاد و طرح‌بندی پیشنهادی این مثلث با شیوه ی معماری ساختمان ها و فرهنگ مردم مختلف در سراسر جهان متفاوت است. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا شما را با شیوه ی صحیح چیدمان مثلث طلایی آشپزخانه های بزرگ و کوچک آشنا کنیم.

انواع چینش های مثلث کار در آشپزخانه

ایده آل ترین آشپزخانه ها برای شکل گیری مثلث کار در آن ها آشپزخانه هایی با ساختار مربع و U شکل هستند. اما از آن جایی که ساختار آشپزخانه ها با هم متفاوت بوده و همه آن ها به شکل مربع و U نیستند، در همه آشپزخانه ها عملاً مثلث کار به معنی واقعی آن شکل نمی‌ گیرد. مثلاً، در آشپزخانه‌ های کوچک تمام تجهیزات در یک ردیف و در کنار هم قرار می‌ گیرند. در ادامه انواع مختلف آشپزخانه را با هم بررسی و به طراحی چیدمان های مختلف آشپزخانه می‌ پردازیم.

مثلث طلایی در آشپزخانه

محل قرار گیری یخچال

در مثلث طلایی آشپزخانه ، بهترین محل برای یخچال جایی به دور از رطوبت و گرمای فر یا اجاق گاز است. بنابراین در روش چیدمان این نکته رعایت شده و مکان آن در سمتی به دور از سینک و اجاق گاز در نظر گرفته شده است، اما چنانچه مقدار فضا این اجازه را به شما نمی دهد بهترین جا رعایت فاصله ای حداقل یک متری از سینک آشپزخانه یا اجاق گاز است و البته فراموش نکنید که این فضا باید به گونه ای باشد که بدون ایجاد مزاحمت توسط سایر لوازم بتوانید به راحتی درب یخچال را باز بسته کنید و کار تمیزکاری یخچال و قفسه های آن به راحتی امکان پذیر باشد.

محل قرار گیری سینک

بین محل قرار گیری سینک و اجاق گاز باید حداقل ۱/۵ تا ۲ متر فاصله وجود داشته یاشد. این فاصله به شما اجازه‌ می دهد تا محلی برای قرار دادن وسایل داشته باشید و این وسایل برای کار آشپزی مشکل ساز نشوند. از طرفی این فاصله روی صفحه کابینت به شما اجازه میدهد تا جایی برای انجام آماده سازی مواد و امور شستن، پاک کردن و خرد کردن و داشته باشید.
بهتر است محل قرار گیری ماشین ظرف شویی نیز در مجاورت سینک باشد تا کار انتقال ظروف به راحتی انجام بگیرد. بهترین محل برای نگهداری سبد، آبکش یا ظروف مخصوص شستشو در کابینت زیر سینک یا مجاور آن است تا در حین کار با دستهای خیس در آشپزخانه به دنبال وسیله مورد نیاز خود نباشید.

 

محل قرار گیری اجاق گاز

بین اجاق گاز تا سایر لوازم آشپزخانه فضایی استاندارد روی صفحه کابینت مورد نیاز است. این فضا به شما اجازه میدهد تا در حین کار ابزار و لوازم مورد نیاز را در نزدیکی آن قرار دهید یا قابلمه و ظروف سرو را در کنار محل پخت آن قرار داده و بدون شلوغ کردن دیگر فضاها غذای آماده را درون ظرف سرو بکشید. این فضای خالی استاندارد حداقل ۴۰ سانتی متر از طرفین گاز در نظر گرفته می‌شود. دراین فضای خالی نباید محل دایمی چیدن وسایل اضافه و برقی شود تا در حین کار با انبوه وسایل دست و پا گیر مواجه نشوید و به خاطر بخار آب و روغن پاشیده شده روی آن ها مرتبا در حال تمیزکاری اضافی نباشید.
بهتر است کابینتی برای نگهداری ظروف آشپزی در نزدیکی اجاق گاز وجود داشته باشد تا به راحتی به قابلمه و تابه های مود نیاز در حین کار دسترسی داشته باشید

قوانین جهانی مرتبط با چیدمان اصولی آشپزخانه

در قسمت های بالا، قوانینی را برای چیدمان مثلث طلایی ذکر کردیم. با این حال علاوه بر خود مثلث کار، چندین قانون کلی نیز در چیدمان آشپزخانه وجود دارد که بهتر است رعایت شود:

  • طبق استاندارد های جهانی اگر فاصله ای که بین میز ها و وسایل واقع شده، محل عبور همیشگی باشد، لازم است تا این فاصله حد اقل 110 سانتی متر باشد. به عنوان مثال اگر در آشپزخانه یک میز ناهار خوری قرار داده اید باید فاصله ی بین میز و کابینت ها بیشتر از 110 سانتی متر باشد.
  • سینک ظرفشویی باید حداقل 60 سانتی متر باشد و در یکی از طرفین سینک، حداقل 45 سانتی متر فضای خالی بر روی میز کانتر کابینت وجود داشته باشد.
  • وجود یک آبچکان مناسب در کنار سینک الزامیست. باید با توجه به فضای قرار گیری سینک، از بین آبچکان رومیزی، آبچکان کابینتی، آبچکان آویز و آبچکان ایستاده، مناسب ترین آبچکان نصب شود.
  • طرفین یخچال و فریزر باید حداقل 40 سانتی‌متر، و قسمت جلوی آن ها حد اقل 120 سانتی متر فضای خالی وجود داشته باشد.
  • سطح میز کانتر کابینت در طرفین اجاق گاز باید در یک طرف 40 سانتی متر و در طرف دیگر حداقل 30 سانتی متر فضای خالی داشته باشد.
  • یکی از میز های سطح کابینت باید حد اقل 90 سانتی متر خالی باشد تا به عنوان منطقه ی آماده سازی غذا محسوب شود (بهتر است این قسمت در کنار سینک قرار داشته باشد).

اگر در آشپزخانه ی خود میز ناهار خوری قرار داده اید نیز لازم است تا به موارد زیر توجه کنید:

  • در قسمتی که پشت صندلی های میز ناهار خوری شما به دیوار باشد بهترین فاصله ی بین صندلی ها و دیوار 80 سانتی متر است.
  • در قسمتی که پشت صندلی های میز ناهار خوری شما به کابینت، یخچال، گاز، سینک و باشد بهترین فاصله ی بین صندلی ها و این وسایل 110 سانتی متر است.

نکته آخر

با این حال در برخی موارد، اجرای مثلث طلایی امکان پذیر نیست. مثلا در منازلی که دارای آشپزخانه دوم یا آشپزخانه کثیف هستند، این چیدمان به صورت ناخودآگاه به هم می ریزد.

البته نکته ی بسیار حائز اهمیت این است که امروزه متراژ بیشتر منازل بسیار کوچک است و امکان استاندارد سازی بر اساس قوانین جهانی وجود ندارد.

هرچند هنوز هم در بسیاری از موارد، مخصوصا منازل بزرگ از این قوانین استفاده می شود، اما امروزه طراحان دکوراسیون داخلی در ایران روش هایی را پیشنهاد داده اند تا این چیدمان با معماری و دکوراسیون منازل شما هماهنگی بیشتری داشته باشد و بتوانید از کمترین فضاها در آشپزخانه، بیشترین استفاده را ببرید.

 مجموعه ما با ارائه کلیه خدمات ساختمانی در تلاش است تا آسایش و راحتی را برای شما عزیزان فراهم کند .

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

8 + سه =

Call Now Button