برچسب انرژی ساختمان چیست و چه شاخصه‌هایی دارد؟

مدت‌هاست که برچسب انرژی برای انواع لوازم خانگی صادر می‌شود و جدیدا برچسب انرژی ساختمان هم به فهرست آن‌ها اضافه شده است. برچسب انرژی ساختمان برای اهدافی مثل تعیین مقدار انرژی مصرفی، بازدهی انرژی ساختمان، مقدار تولید گازهای گلخانه‌ای ساختمان و… کاربرد دارد. با خدمات ساختمانی مقیمی  همراه شوید تا به بررسی این معنی و مفهوم بپردازیم.

برچسب انرژی ساختمان یک لیبل است که مقدار انرژی مصرفی ساختمان را در حالت عادی، به‌منظور اطلاع‌رسانی رده بندی انرژی نشان می‌دهد. این رده‌بندی مفاهیمی را مثل وضعیت انرژی سالیانه ساختمان، صرفه‌جویی، هزینه‌های انرژی و… تعیین می‌کند. رده‌ها به‌صورت نوارهای رنگی از سبز تا قرمز و حروف انگلیسی از A تا G مشخص می‌شود که رنگ سبز و حرف A، بهترین بازدهی را دارد.

برچسب انرژی ساختمان

اطلاعات موجود در برچسب انرژی ساختمان

با توجه به تصویر برچسب انرژی ساختمان، موارد زیر را می‌توان روی آن مشخص کرد:

  • علامت استاندارد و نام برچسب در قسمت بالا قرار دارد.
  • رده‌ی انرژی ساختمان که با فلش یا علامتی در کنار رده قرار می‌گیرد و میزان بازدهی انرژی ساختمان را نشان می‌دهد.
  • نسبت انرژی؛ این نسبت با حرف R نشان داده می‌شود و تعیین‌کننده‌ی نسبت انرژی مصرفی ساختمان موردبررسی به ساختمان ایده‌آل است؛ عدد به‌دست آمده بین صفر تا یک متغیر است و هر چه این عدد به یک نزدیک‌تر باشد، نشان دهنده‌ی مصرف انرژی کمتر و نزدیک شدن به رده‌های بالاتر در برچسب انرژی است.
  • شاخص مصرف انرژی ساختمان؛ این شاخص به میزان مصرف انرژی اولیه نسبت داده می‌شود که به‌صورت سالیانه و براساس زیربنای مفید ساختمان مشخص می‌شود. واحدی که برای این شاخص به کار می‌رود «کیلووات‌ساعت بر مترمربع بر سال» است. رده مصرف انرژی ساختمان هم براساس شاخص انرژی ساختمان اصلی به شاخص انرژی ساختمان ایده‌آل تعریف می‌شود.
  • کاربری ساختمان؛ شامل مواردی مثل ساختمان اداری خصوصی و دولتی، ساختمان مسکونی کوچک (زیربنای کمتر از هزار مترمربع) و بزرگ (زیربنای بیش از هزار مترمربع) است.
  • شرایط اقلیمی؛ اقلیم به ۸ بخش تقسیم‌بندی می‌شود، این بخش‌ها شامل مناطق بسیار گرم و مرطوب، بسیار گرم و خشک، گرم و خشک، نیمه‌خشک، نیمه‌معتدل و بارانی، معتدل و بارانی، سرد و بسیار سرد است. براساس اینکه ساختمان در کدام بخش قرار گرفته است و میزان هزینه‌های معمول سرمایش و گرمایش آن بخش، انرژی مصرفی جهت تعیین برچسب انرژی ساختمان برآورد می‌شود.
  • زیربنای مفید ساختمان؛ فضاهای کنترل شده از ساختمان که عملکردی خاص دارد و انرژی جهت روشنایی، سرد یا گرم شدن محیط در آنجا مصرف می‌شود. این فضاها شامل داخل خانه، راهرو و … است. زیربنای مفید برای تعیین مقدار انرژی مصرفی در واحد سطح می‌تواند استفاده شود.
  • کد پستی و آدرس ساختمان.

برچسب انرژی ساختمان

رده‌های برچسب انرژی ساختمان به‌صورت نوارهای رنگی از سبز تا قرمز و حروف انگلیسی از A تا G مشخص می‌شود که رنگ سبز و حرف A، بهترین بازدهی را دارد.

چگونگی تعیین برچسب انرژی ساختمان

برچسب انرژی ساختمان در دو حالت تعیین می‌شود:

  • اگر ساختمان در حال ساخت باشد؛ در این صورت باید ساختمان با نرم‌افزارهایی خاص به‌صورت مجازی بازسازی شود و فضاهای مفید و زیربنای آن تعیین شود. در این مورد براساس پارامترهای اصول ساختمان‌سازی مثل دیواره‌های عایق حرارتی و سیستم سرمایش و گرمایش، تخمینی از هزینه و مقدار انرژی مصرفی انجام و برچسب انرژی ساختمان تعیین گردد. در این زمان می‌توان طراحی‌های لازم را برای رساندن رده انرژی ساختمان به رده‌های بالایی در برچسب انرژی ساختمان انجام داد و در سازه اعمال کرد.
  • برای ساختمان‌هایی که در حال استفاده هستند، برآورد انرژی مصرفی راحت‌تر است؛ این برآورد براساس قبوض انرژی در طول یک الی سه سال بر اساس فرمول زیر صورت می‌گیرد:

پارامترهای این فرمول عبارت است از:

  • Eactual؛ که میزان مصرف انرژی سالیانه را برحسب زیربنای مفید تعیین می‌کند.
  • QFi و HVi؛ که به ترتیب مجموع مصرف انرژی و ارزش حرارتی یک حامل خاص مانند برق، گاز و… را تعیین می‌کند و برای هر سوخت مقداری مشخص دارد.
  • FC؛ ضریب تبدیل برق به انرژی اولیه است که معادل ۳٫۷ در نظر گرفته می‌شود.
  • AF؛ برحسب مترمربع است و مساحت زیربنای مفید ساختمان را مشخص می‌کند.

اخذ برچسب انرژی ساختمان می‌تواند به خریداران و کارفرما برای تصمیم‌گیری خریدوفروش و برآورد هزینه‌های ساختمان کمک کند. این برچسب بسیاری از خصوصیات ساختمان را در رابطه با انرژی نشان می‌دهد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شش + پانزده =

Call Now Button